In de trainingswereld zijn er heel veel verschillende trainingsmiddelen. Ieder heeft zijn eigen werking en niet elk middel kan voor hetzelfde gebruikt worden. Het verschilt het per hond, welke middelen het beste werken.
Ook mensen hebben zo hun eigen voorkeur, maar dit hangt grotendeels van de trainingsmethode af. Ikzelf bijvoorbeeld, train op de Gebalanceerde manier, hierbij gebruik je dus correcties én beloningen. Een Positive Only/Force Free trainer is tegen de correcties en wil alleen goed gedrag belonen en slecht gedrag negeren. Dan is er ok nog een trainingsmethode die je als "Dwang" kunt categoriseren. Hier wordt eigenlijk alleen gecorrigeerd, het goede gedrag wordt dus ook niet beloont.
Uit eigen ervaring en onderzoek, weet ik dat de PO/FF methode maar op een enkele hond echt goed werkt. Honden doen namelijk ook sommige negatieve gedragingen waarbij de zichzelf als het ware belonen. Als je dit dus niet corrigeert, zal het ook nooit veranderen.
De Dwang methode ben ik ook absoluut geen voorstander voor. Ik vind gewoon dat je goed gedrag hoort te belonen en dat je niet continu je hond corrigeert.
De Gebalanceerde methode is dus een perfecte tussenweg! Hierbij corrigeer je dus het negatieve gedrag en beloon je het goede gedrag. Dit zorgt er dus voor dat je hond duidelijk weet wat er van hem gevraagd wordt.
Maar daar ga ik het nu niet over hebben. In deze blog post ga ik het over zoveel mogelijk middelen hebben als die ik maar kan bedenken. Ik ga de middelen en voorkeuren van zowel, PO/FF als Gebalanceerd behandelen, maar ik benader ze wel vanuit een Gebalanceerd standpunt.
Als jullie willen kan ik nog wel eens een artikel maken over alle verschillende trainingsmethoden, laat me dit vooral weten via de reacties of social media!
Afb. 1: Arko, @dogdaysofarkoandkane (IG)
Dit is een erg groot artikel geworden! Als je informatie over alles wilt hebben, lees dan rustig alles door en als je specifiek iets zoekt, stel ik wel voor om alles te lezen, maar ik begrijp het als je daar geen interesse in hebt!
Ik kon het niet korter maken, want ik wil wel de goede informatie geven en niet de helft weg laten!
Ik ga dit artikel in 4 verschillende categorieën opdelen, namelijk:
- Halsbanden
- Tuigjes
- Lijnen/Riemen
- Extra's
Halsbanden
Er zijn heel veer schillende soorten halsbanden en soms kan het lastig zijn om de goede halsband voor jouw hond te vinden.
Hieronder zet ik alle halsbanden neer die ik op dit moment kan bedenken.
- De gewone, simpele halsband
- Martingaal
- Half-slip
- Slipband
- Slipketting
- Herderketting
- Prong
De gewone halsband
De meeste puppies krijgen deze meteen al om zodat ze de puppies uit elkaar kunnen houden. Ook hebben de meeste mensen sowieso wel 1 gewone halsband voor hun hond. Arko en Kane hebben ook meerdere halsbanden.
Ik zal eerlijk bekennen dat ik ze wel een tijdje heb gebruikt met het wandelen en trainen, maar nu gebruik ik ze alleen nog als decoratie. Je kunt ze wel gebruiken, maar dan moet je hond wel al goed getraind zijn.
Dit is iets wat je een PO/FF trainer nooit zult horen zeggen, maar mijn eigen mening is dat een halsband schadelijker is dan bijvoorbeeld, een slipketting. Dit omdat, een slipketting de druk verdeeld, als een hond trekt, en de ketting dus dicht gaat, terwijl een bij een halsband de druk maar op 1 plek komt, de slokdarm/luchtpijp!
Martingaal
Dit is als het ware een mix tussen een halsband en een slip ketting. Als je geen slipketting wilt gebruiken, maar wel iets met meer en betere druk (verdeling), is dit wellicht een goede keus.
Bij de martingaal gaat de band ook dicht, zodra en druk op wordt gezet. De druk kan van jezelf komen, in de vorm van een correctie, of van de hond zelf als het trekt. Een martingaal kan maar een bepaalde lengte dicht slippen, waarin een slipband of -ketting, helemaal dicht zou kunnen.
Hiernaast zie je een voorbeeld van een vrij klassieke martingaal band.
Half-slip
De halsband hiernaast valt onder de term "Half-slip", omdat het deels dicht slipt. Het hoort dus ook een beetje bij de Martingaal, maar dan net even anders.
Ik heb niet echt een voorkeur voor welk type, beide zijn goed. De bovenste hebben wij bij onze vroegere hond gebruikt en de foto hiernaast is een van de halsbanden die ik bij Kane gebruik.
Omdat er van deze halsband maar 1 is, zal ik de hyperlink naar haar Instagram pagina leiden, i.p.v. het product zelf.
Slipband
Mijn ouders gebruiken bij zowel Arko als Kane een slipband, ikzelf vind dit niet altijd even fijn, maar dat heeft er ook mee te maken dat ik andere dingen met ze doe dan mijn ouders.
Over het algemeen vind ik een slipband prettig werken. Ze zijn minder hard en sterk dan een ketting, maar wel weer sterker dan een martingaal. Bij Kane vind ik de slipband nog steeds fijn werken, dit is omdat Kane veel gevoeliger is dan Arko.
Dus als je een hond hebt die wel wat duidelijkere correcties nodig is, maar niet te 'hard', dan zou een slipband wellicht een goede optie zijn!
De meest voorkomende slipband is gewoon een losse band die helemaal dicht kan, maar er zijn ook banden die een soort stop erop hebben zitten en deze kun je dan zelf instellen. Dit zorgt er dan voor dat hij niet helemaal open kan en dus niet af kan als er geen druk op staat.
Dan is er ook nog de optie om een lange te kopen, dit is dan een band en riem in 1. Ik zie hier niet echt verschil in, behalve dat je maar 1 ding gebruikt...
Slipketting
Een slipketting is eigenlijk hetzelfde als een slipband, maar dan in ketting vorm. De ketting zorgt ervoor dat de correctie harder is, wat voor sommige honden nodig is. Arko bijvoorbeeld, is een ketting echt wel nodig en met trainen sowieso.
Een ketting doet ze helemaal geen pijn, Arko is zo blij als wat. Wat het wel doet is, het zorgt voor betere communicatie tussen jou en jouw hond.
Bij de ketting is het belangrijk dat er niet continu spanning op staat, maar dat het in een relaxte, losse stand is als het niet nodig is. Het is echt een correctiemiddel, dus er komt ook pas spanning op de staan als de baas een correctie voor slecht gedrag geeft.
Neem als voorbeeld, Arko: Arko is een reactieve hond, dit wil zeggen dat hij naar bepaalde honden uitvalt. Dit wil ik natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Als ik dan een hond zie waarvan ik weet dat hij daarop reageert en ik zie dat Arko gespannen raakt, geef ik een correctie en direct daarna zorg ik dat hij zich op mij of een balletje focust.
Het is bij een ketting belangrijk dat er dus geen continue spanning op staat, want dat kun je wél je hond verstikken!
Herderketting
Een Herderketting zie je niet heel veel, het is eigenlijk hetzelfde als een gewone slipketting, maar dan met grotere, ovale schakels. Niks meer en niks minder.
Afb. 11 : dierencompleet.nl
Prong
DISCLAIMER: DE PRONG IS HELAAS VERBODEN IN NEDERLAND
En dan nu de laatste en waarschijnlijk degene waar we allemaal op zitten te wachten... De Prong, in de volksmond ook wel een "prikband" genoemd. Ik kom meteen met de deur in huis vallen door te zeggen dat het absoluut geen "prikband" is! De punten die op een Prong zitten zijn eigenlijk erg stomp en doen de hond dus ook géén pijn.
Wat belangrijk bij een Prong is, 1) is dat het goed moet passen en op de juiste plek op de nek van de hond zit. Als de Prong te laag zit zal het minder effect hebben, dit resulteert er dan in dat het wel vervelend voor de hond wordt en het dus de hond wél pijn kan doen.
2) Niet iedereen moet zomaar een Prong kunnen kopen, want niet iedereen weet hoe die er goed mee om moet gaan.
3) Zorg dat je zeker weet dat ook je hond het aankan en het echt nodig is.
4) Het is geen gewone halsband die je altijd om kunt laten, het is geen decoratie! De Prong dien je altijd weer af te doen zodra je klaar bent met trainen/lopen/etc.
5) Zorg er alsjeblieft voor dat je de goede koopt! Er zijn sowieso al 3 verschillende maten, dus kies je juiste maat. Ook moet je niet gewoon een goedkope kopen bij de dierenspeciaalzaak. Koop een merk als Herm Sprenger, deze heeft namelijk een plaatje, i.p.v. punten, op de plek waar de slokdarm en luchtpijp zitten. Hierbij weet je dus zo goed als zeker dat je geen schade daar aan kunt richten.
En dan als laatste, 6) net als bij de slipketting is het belangrijk dat je het als correctiemiddel gebruikt, dus geen continue druk erop.
Een PO/FF trainer zal nooit een ketting of prong gebruiken, maar ik vind het belangrijk om mensen in te laten zien dat het niet erg is. Deze middelen kunnen voor veel honden zoveel goeds doen. Ik vind, zolang je het GOED gebruikt, kun je alles gebruiken.
Dit is de 2.25 mm Prong. Dit formaat wordt het meest gebruikt en werkt bij de meeste honden het best.
De grootte staat voor de lengte van de punten, dus als je een hond hebt met heel weinig haar kun je een micro proberen, maar als hond heel veel haar heeft zul je wellicht een wat grotere moeten hebben.
Ik vind dat een Prong pas bij een MINIMALE leeftijd van 6 maanden gebruikt mag worden, liefst nog ouder!
Hetzelfde geldt voor andere kettingen!
Tuigjes
Tegenwoordig zie ik ook steeds meer mensen die tuigjes om doen bij hun hond, soms met goede reden, maar vaak nog veel onwetendheid. Veel mensen denken ook dat tuigjes helpen om je hond minder te laten trekken, maar eigenlijk doen tuigjes het tegenovergestelde. Doordat honden andere druk voelen, denken ze dat ze meer moeten trekken.
Neem een voorbeeld aan sledehonden; wat hebben zij om? Juist, een tuig! Dit is zodat ze makkelijker kunnen trekken en er niks in de weg zit, ook is de druk verdeling beter dan.
Ik ben absoluut niet tegen tuigjes, maar ze moeten wel goed gebruikt worden. Ik hoor veel PO/FF trainers zeggen: "doe maar een tuigje om", alleen maar, omdat zij denken dat andere middelen (slipbanden, kettingen, e.d.) 'schadelijk' zijn voor de hond. Niks in minder waar!
Als je wel een tuigje aanschaft, zorg er dan voor dat je de juiste aanschaft, want elke tuigje is anders en elke tuigje is weer ergens anders voor bedoeld.
Als je bijvoorbeeld een heel groot stuk gaat wandelen of je gaat meerdere dagen weg (backpacken), dan is een tuigje handiger, omdat het voor langere tijd comfortabeler is voor je hond en ook veiligere als je in de bergen e.d. loopt.
Dit zijn alle tuigjes die ik hierin ga behandelen:
- Anti-trek tuigen
- Julius-k9 tuig
- Y-front tuig
- H tuig
- Anti-ontsnapping tuig
- Mushing tuig
- Tactical tuig
Anti-trek tuig
Ik begin meteen met de type tuigjes waar ik echt een hekel aan heb. Anti-trek tuigjes zorgen er niet voor dat je hond niet meer trekt, maar dat het zo oncomfortabel is dat hij het niet eens echt meer kan. Er zijn 2 soorten anti-trek tuigjes en ik zal ze beide behandelen.
Anti-trek tuig 1
Dit tuig wordt ook wel een "front-clip tuig" genoemd, omdat, zoals de naam als zegt, de clip/ring aan de voorkant van het tuig zit.
Dit type tuig zou er voor moeten zorgen dat de hond niet voor je uit kan lopen/trekken, doordat de riem aan de voorkant van het tuig vast zit. De riem is dan dus eigenlijk een soort barriere op de hond te stoppen.
Wat je alleen niet wordt verteld is dat als je hond wel trekt, de riem dan eigenlijk de poten onder de hond vandaan trekt. Je ziet honden ook wel struikelen doordat de riem in de weg zit.
Ook zit de voorste band van het tuig op een vreemde plek. Doordat die band zo laag zit drukt deze op de triceps van de hond, wat er dan weer voor zorgt dan de hond niet zijn volledige pas af kan maken. De hond maakt dus maar halve of driekwart passen.
Dit tuig is dus helemaal niet goed voor de hond!
Anti-trek tuig 2
Ik zal eerlijk bekennen dat ook wij dit tuig vroeger geprobeerd/gebruikt hebben, maar wetende wat ik nu weet, zou ik dit nooit weer doen!
Bij dit tuig lopen er 2 touwtjes van de voorkant van het tuig, onder de oksels door, naar boven. Aan de bovenkant zit dan weer een stop, die ervoor zorgt dat de touwtjes niet te lang kunnen worden. Aan het einde zit de ring waar jouw riem aan vast gaat.
Als de hond dan trekt, wordt hij als het waren naar onder getrokken en dat zou er dan voor moeten zorgen dat de hond stopt met trekken. Spoiler: het werkt niet en ik spreek uit eigen ervaring.
Je kunt je vast wel voorstellen dat het niet comfortabel is om touwtjes onder je oksels te hebben schuren! Denk maar eens terug aan je kindertijd, dat je dan onder de oksels werd opgetild en dat dat soms best wel veel pijn deed.
Ik snap eigenlijk niet dat mensen die zich Force Free of Positive Only noemen, deze dingen kunnen gebruiken. Ze doen eigenlijk nog meer schade dan een Prong kan doen.
Deze tuigjes zal ik dus absoluut nooit aan iemand voorstellen!
Julius-K9 tuig
Dit is denk ik toch wel een van de meest bekende en meest gebruikte tuigen. Ik heb er ook 1 voor Arko, maar dit zal ik zo verder uitleggen.
Ik heb het hier alleen over het klassieke Julius-K9 IDC Powertuig. Julius-K9 is gewoon een merk, dus ze hebben veel meer artikelen, maar dit type tuig zie je nou eenmaal heel veel.
Met het Julius-K9 tuig heb ik geen enkel probleem, maar het is niet een geschikt tuig om alleen om te doen. Het beste is om hierbij toch nog een soort halsband om te doen. Honden willen wel graag trekken in dit type tuig en ze kunnen er ook vrij makkelijk uit komen als ze willen, door achteruit te lopen en zich er uit te wringen.
De reden dat ik het gebruikt is, omdat het een handig tuig is om teksten op te zetten, zoals bij Arko te zien is staat er "Niet Aaien" op. Zo is het dus goed te zien voor andere mensen, verder heb ik mijn handsfree riem eraan en dan heb ik mijn traffic leash of andere korte riem aan zijn slipketting zitten.
Voor mij is dit tuig dus een extra veiligheidsmaatregel, 1) omdat de tekst mensen op afstand houdt en 2) zodat hij op een extra manier aan mij vast zit, mocht het toch misgaan.
Ik wil hier wel bij zeggen dat Arko niet echt het type is dat zich eruit zal wringen, dus daar maak ik mij bij hem geen zorgen over.
Y-front tuig
Y-front tuigjes zie je ook best veel, maar waar ik ze het meeste bij zie zijn Amerikaans Hulphonden. Deze hulphonden zijn namelijk niet verplicht om een specifiek tuig o.i.d. te dragen.
Een Y-front is een erg comfortabel tuig voor honden, er zit niet veel in de weg voor de hond. Ook kunnen honden erg moeilijk hieruit komen, omdat er een deel tussen de voorpoten doorgaat, de zogeheten "Y-belt", vandaar ook de naam van dit tuig.
Het hierboven genoemde Julius-K9 tuig geeft ook de optie om extra Y-belt toe te voegen aan het bestaande tuig.
H tuig
Dit is denk ik toch wel het meest klassieke hondentuig wat je je kunt bedenken. Dit type tuig is vooral goed voor kleine hondjes en puppy's.
Dit is gewoon een lekker simpel tuig, maar wel een sterk en duurzaam tuig. Vaak gemaakt van nylon.
Ik vind ze persoonlijk niet altijd heel fijn aanvoelen, maar als je hond hier geen last van heeft is het geen probleem natuurlijk.
Behalve dat ze goed kunnen zijn voor kleine hondjes en puppy's heeft dit tuig niet echt een specifieke werking, die afwijkt van de basis werking van elk ander tuig.
Anti-ontsnapping tuig
De naam zegt het al, dit tuig zou onmogelijk moeten zijn om uit te ontsnappen. De basis is eigenlijk hetzelfde als een standaard H-tuig, maar dan met nog een extra band er achter.
De borstkas van een hond is het diepste/grootste gedeelte van een hond en een standaard tuig heeft dus de achterste band om de borstkas zitten. Dit zorgt er dus voor dat honden hier makkelijk kunnen uit ontsnappen, want die band zit op de grootste stand en gaat dus makkelijk over de kop heen.
Doordat je 3e band hier achter de borstkas zit en dus op een smaller stuk, is het onmogelijk om deze 3e band over de borstkas te kunnen krijgen.
Ik heb zelf ook geen ervaring met dit tuig, maar ik denk dat het voor hele bange honden wel een oplossing kan zijn. Ik vind wel dat dit dan een tijdelijke oplossing moet zijn en dat je wel echt aan de angst moet werken, zodat dit tuig later niet meer nodig is!
Mushing tuig
Deze naam zal jullie waarschijnlijk niks zeggen, maar deze tuigen worden in de "mushing sporten" gebruikt. Bij deze sporten trekt de hond jouw voort. Voorbeelden zijn; Sledesport, Canicorss (hardlopen) en Bikejöring (mountainbiken). Ik zal in de blogpost "Honden Sporten" hier meer over uitleggen.
Bij deze sporten is het erg belangrijk dat niks de hond in de weg zit en dat ook niks de hond kan irriteren of pijn doen. Ook is het erg belangrijk dat de drukverdeling zo is, dat de hond met volle kracht en op volle snelheid kan trekken.
Een van de meest bekende merken (denk ik) is toch wel Non-Stop Dogwear. Zij maken hoogwaardige en goede kwaliteit mushing tuigen.
Hier zie je een voorbeeld van één van de vele mushing tuigen van Non-Stop Dogwear. Als je ook zo'n tuig aan wilt schaffen raad ik je aan om naar de site te gaan, want daarop kun je precies zien welk tuig geschikt is voor welke sport.
Check hier de site van Non-Stop Dogwear
Tactical tuig
Dit zijn mijn favoriete tuigen, omdat ze zo lekker stoer zijn!
Tactical tuigen worden veel door politie, defensie en beveiliging gebruikt. Ze hebben niet alleen een hele stoere uitstraling, maar ze zijn ook nog eens erg handig. Vaak is er ergens op het tuig wel de mogelijkheid om tekstlabels toe te voegen en meestal zit er een soort handvat aan.
Over het algemeen willen ze alleen wel aan de prijs zijn dus houdt daar rekening mee!
Mijn 2 favoriete merken zijn toch wel OneTigris en K9 Tactical Gear
Click hier voor de site van OneTigris en hier voor de K9 Tactical Gear site.
De grootste delen zijn klaar, dus nu door naar de laatste 2. Deze zullen niet zo lang en uitgebreid zijn als alles hierboven.
Lijnen/Riemen
Ik zal hier kort alle verschillende soorten lijnen uitleggen, maar ik zal geen grote en uitgebreide beschrijvingen gaan geven.
Dit zijn de lijnen die ik ga behandelen hier:
- 1 meter trainingslijn
- 2 meter lijn
- Traffic lijn
- Handsfree lijn
- Lange lijn
- Flexi lijn
1 meter trainingslijn
Ik zal beginnen met een vrij standaard 1 meter lijn. Deze wordt vaak als trainingslijn of als puppy riem gebruikt, omdat deze een perfecte lengte heeft en niet snel in de weg zal zitten. Vaak zijn dit ook vrij dunne lijnen.
Ik heb zelf ook een 1 meter lijn, deze gebruik ik bij alle puppy's en bij sommige trainingen.
Ik doe hier geen foto bij, maar ik denk dat je wel iets kunt inbeelden hierbij!
2 meter lijn
De 2 meter lijnen zijn vaak wat dikkere, stevigere lijnen. Deze lijnen zijn goed voor je dagelijkse relaxte wandelingen.
Bij onze vorige hond (Wodan) gebruikten we altijd een leren 2 meter lijn. Was een hele fijne lijn, maar persoonlijk vind ik een handsfree of 1 meter lijn het fijnst werken.
Ook hierbij doe ik geen foto, omdat ik dat niet nodig vindt.
Traffic lijn
Ik heb recent een traffic lijn gekocht en ik ben helemaal verkocht! Een traffic lijn is een hele korte lijn, het is als het ware alleen een handvat of een kort stukje materiaal. De meeste lijnen zijn tussen de 15 - 25 cm.
Dit kun je natuurlijk niet gebruiken bij kleine honden, je moet er wel bij kunnen!
Een traffic lijn is bedoelt om weinig materiaal in je handen te hebben en goede, makkelijke controle over je hond te hebben op hele drukke pekken.

Afb. 27: Arko
Dit is de traffic lijn die ik heb, het is van een dun touw gemaakt met goudkleurige details.
Traffic lijnen kun je met elk materiaal maken, touw, leer, biothene, kan allemaal.
Als ik lang loop met Arko doe ik de traffic lijn aan z'n ketting en heb ik de handsfree lijn (zie hieronder) aan het tuigje, voor extra veiligheid!
Deze traffic lijn is van The Forest Wolf Shop
Handsfree lijn
Dan nu door naar mijn 2e favoriete lijn, de handsfree lijn!
Hier zijn 2 versies van
De eerste wordt ook wel een verstelbare lijn genoemd, omdat deze vaak 3 standen heeft. 1) een gewone lijn met handvat, 2) geen handvat, maar een grote lus die je om je lichaam kunt doen (handsfree optie), 3) een korte lijn. Soms wordt dit ook een schouderlijn genoemd, omdat deze op je schouder ligt.
De tweede is een handsfree lijn die om je middel vast zit. Deze is vaak niet verstelbaar, maar er zijn wel veel verschillende soorten van. Je hebt gewone lijnen, maar ook bungee lijnen voor bijvoorbeeld, canicross (mushing sport; hardlopen)

Afb. 29: Instagram; @nonstopdogwear
Middel handsfree lijn
Lange lijn
Qua lange lijnen zijn veel verschillende lengtes. Meestal 3 meter, 5 meter en 10 meter, maar soms ook nog wel langer. Deze lijnen zijn vaak van een goedkopere stof gemaakt, dus geen leer. Dit is omdat het erg duur is om een lange lijn te maken.
Lange lijnen zijn super goed voor het aanleren van de "recall", dus het "hier" of "kom" commando, zonder dat je hond los is. Ik vind het heel erg belangrijk dat je je hond pas los doet, zodra je zeker weet dat hij ook terug komt als je hem roept, ook als er andere honden bij zijn!
Als je er niet op kunt vertrouwen dat hij terug komt is het een verstandig idee om dit te oefenen met een lange lijn en later kun je eventueel door naar een e-collar (verderop besproken).
Ik wil zelf ook nog een lange lijn aanschaffen om met Arko bezig te gaan, maar ik wil echt een hele lange en die willen vaak wel redelijk prijzig zijn, dus houdt daar rekening mee! De 10 meter lijn vallen vaak nog wel mee.
Flexi lijn
Ook wel de uitrollijn genoemd. Ik kom meteen met de deur in huis vallen door te zeggen, dat ik 9 van de 10 keer een hekel heb aan deze lijnen.
Er zijn al meerdere ongelukken gebeurd doordat je lijn op de grond is gevallen en dat de hond schrok van het harde geluid en dus weg is gerent!
Deze lijnen kunnen handig zijn als je hond al goed getraind is en je bijvoorbeeld, een lang relaxt stuk gaat lopen, maar meer ook niet. Vaak worden ze voor kleine hondjes gebruikt, maar ik zie het zo vaak mis gaan.
Als je een hond hebt die uitvalt naar andere honden, mensen, auto's, o.i.d. en je doet je hond aan een flexi lijn kan dit flink averechts gaan werken. Honden reageren sterker als de lijn op spanning staat en doordat een flexi lijn zichzelf weer oprolt, blijft er dus continu spanning op staan. Ook heb je eigenlijk 0 communicatie met je hond, omdat je niet de lijn zelf vast hebt, maar een 'bakje' wat eraan vast zit.
Ik heb het ook wel mee gemaakt dat ik met één van de honden liep en toen kwam ik een mevrouw tegen met 2 kleine hondjes, beide hondjes vielen uit, maar deze mevrouw had totaal geen controle en kon de honden niet op tijd terug trekken. Het is maar goed dat ik toen Kane mee had, want die negeert het wel, maar als ik Arko mee had had dit heel anders kunnen aflopen!
Het heeft een reden dat ik mijn honden, met name Arko, aan een vast lijn heb zitten. Dit zodat ik ten alle tijden controle over mijn hond heb en ik met gemak mijn honden bij mij kan halen.
Ook wil het wel voorkomen dat mensen en honden brandwonden krijgen van deze lijnen, omdat ze zo dun en scherp zijn. Als de lijn dan langs je been gaat, kan dat flink pijn doen. En niet te vergeten dat ze ook wel willen scheuren, omdat ze maar zo dun zijn.
Lieve mensen, gebruik deze lijnen alsjeblieft niet, tenzij je echt weet wat je ermee doet! Er kan zoveel misgaan hiermee.
Extra's
Hier zal ik nog even een paar extra dingen behandelen die wel onder "Trainingsmiddelen" vallen, maar niet onder één van de subcategorieën hierboven.
Dit zal gaan over:
- E-collar
- Backpack
- Gentle Leader/Halti
- Muilkorf
E-collar
Ik hou echt van goed gebruikte e-collars! Veel mensen zien deze dingen als slecht, schadelijk, pijnlijk en traumatiserend, maar hier klopt niks van. Net als bij elke ander trainingsmiddel is het belangrijk dat ze goed gebruikt worden. Als je een e-collar goed gebruikt zal het je hond zoveel kunnen helpen!
Ik ben aan het sparen om een e-collar aan te schaffen, maar deze zijn erg duur. Het is namelijk super belangrijk dat je een goed merk koopt. Als je ook een e-collar wilt aanschaffen, onderzoek welke je het fijnst vind, maar kies alléén uit de "Mini Educator" of de "Dogtra", dit zijn de enige 2 merken die echt betrouwbaar zijn!
Wat je moet weten over een e-collar.
E-collars geven geen harde schokken en ze elektrocuteren niet je hond, het zijn eigenlijk een soort trillingen. Het is van belang dat je met een goede gebalanceerde trainer werkt, hij/zij zal ook de juiste stand voor je hond uitzoeken. Je kunt niet zomaar wat doen hiermee.
Ook is het belangrijk dat de e-collar niet te lang om blijft zitten en als het wel wat langer om moet, zorg er dan voor dat je het af en toe draait, zodat de puntjes op een andere plek zitten. Als je er niet bij bent of als je hond alleen thuis is, laat dan absoluut niet de e-collar om, hier kan de hond zich aan bezeren
Wat je kunt bereiken met een e-collar.
Door te beginnen met de lange lijn en later door te gaan naar de e-collar, kun je je hond een hele goede "recall" aanleren (recall=hier of kom). De e-collar is eigenlijk een verlenging van je arm, dus als je hond ver weg is geef je een 'tap' en dan weet de hond dat hij terug moet komen, bijvoorbeeld. Dit vergt veel training en gebeurd niet zomaar.
Ook kan een e-collar je helpen als je een reactieve/agressieve hond hebt. Door de e-collar te gebruiken, kun je de focus van hond naar jou richten i.p.v. hetgeen waar je hond op reageert.
Ik ga hier niet te diep op in, want het in belangrijk dat je met een goede trainer werkt!
Afb. 34: Instagram; @forestwolfperak
Hier zie je Perak die een hele mooie Backpack van OneTigris draagt, dit model wil ik zelf ook nog aanschaffen!
Backpack
Backpacks zijn rugzakjes voor je hond, deze bevinden zich aan beide zijkanten van de hond en ze zitten als het ware aan een soort tuigje vast. Het is dus een beetje een tuigje, met zakjes waar je gewicht in kunt doen.
Het voordeel hiervan is dat je je hond werk kunt geven terwijl je aan het wandelen bent. Zo heeft je hond meer het gevoel dat hij wat moet doen en dat zorgt ervoor dat hij meer energie verbruikt. Het is ook een voordeel voor jezelf, want dan hoef jij wat minder spullen te dragen!
Het is belangrijk dat je de eerste paar keer nog geen gewicht in de zakjes doet, maar dat je dit langzaamaan opbouwt. Als je er wel gewicht in doet, zorg er dan voor dat het gewicht gelijk verdeelt is over beide zakjes. Als het gewicht oneven is kun je een disbalans creëren, wat weer tot schade aan o.a. de ruggengraad kan leiden.
Gentle Leader/Halti
Dit zijn eigenlijk een soort halsters, maar dan voor honden i.p.v. paarden. Ik moet helaas ook hierbij bekennen dat we dit bij Arko wel gebruikt hebben. Als ik nu terug kijk ben ik eigenlijk wel blij dat Arko de Gentle Leader stuk gevreten heeft.
Met de kennis die ik de afgelopen paar maanden heb op gedaan, ben ik erachter gekomen dat een Gentle Leader veel meer schade kan doen dan bijvoorbeeld, een Prong. De Gentle Leader is een leuk idee, maar het probleem hiermee is dat de band op de verkeerde plek op de snuit komt te liggen. Op die plek zitten namelijk heel veel zenuwen.
Zoals je je vast wel kunt inbeelden is het niet fijn om veel aan de neus getrokken te worden. Het is ook bewezen dat Gentle Leaders/Halti's permanente schade kunnen aanbrengen!
Muilkorf
Als aller laatst wil ik het nog hebben over Muilkorven. Ik heb ook een Muilkorf voor Arko aan 'moeten' schaffen en het kan een heel handig middel zijn.
Je zult je wellicht afvragen waarom wel een Muikorf en geen Gentle Leader/Halti, ze zitten toch op dezelfde plek op de neus?
Dit klopt inderdaad, ze zitten op dezelfde plek. Het verschil is alleen dat je aan een Gentle Leader/Halti een lijn hebt zitten, wat al voor druk zorgt, maar je gebruikt het ook om ervoor te zorgen dat je hond niet trekt, dus er wordt aan getrokken. Al dit zorgt dat er veel druk op de neus terecht komt en dat wil je voorkomen.
Een muilkorf doe je om en verder niks, geen lijn, geen druk, niks. Je hebt je lijn nog gewoon aan de halsband zitten (welke dan ook) of je hond is los. Er staat dus praktisch geen druk op de neus. Ook is een muilkorf natuurlijk om te voorkomen dat je hond iets of iemand kan bijten of verkeerde dingen van de grond kan eten.

Afb. 38: Arko
Ze hebben 2 compleet verschillende werkingen, dus je kunt ze ook eigenlijk niet met elkaar vergelijken.
Voor de Muilkorf én de Gentle Leader/Halti is het wel belangrijk dat je dit eerst goed traint. De meeste honden vinden het in het begin maar vreemd of wat oncomfortabel en zullen het dus proberen af te krijgen. Bij de ene hond gaat dit sneller dan bij de ander.
In mijn geval heb ik de Muilkorf aangeschaft om mij en Arko meer vrijheid te geven. Arko wil wel honden- en kattenpoep eten en dat lukt dan niet meer. Ook is het voor de veiligheid van andere honden, met name kleine hondjes, want als Arko die wel te pakken zou krijgen loopt het niet goed af (dit is wel een 'worst case scenario' natuurlijk). De Muilkorf geeft mij dus de vrijheid om Arko los of aan de lange lijn te kunnen doen, zonder dat ik mij extreem zorgen moet maken.
Mijn laatste bekentenis is dat ik het Muilkorf trainen van Arko een beetje verwaarloosd heb, omdat het echt het saaiste is wat er maar bestaat. Ik weet dondersgoed dat ik hier weer druk mee bezig moet! Gelukkig is de Muilkorf de laatste tijd niet nodig geweest.
Arko accepteert het wel en ik kan de Muilkorf ook wel om doen, maar daarna probeert hij wel om het weer af te krijgen. Dus hier gaan we de komende tijd nog mee bezig.
Ik weet dat dit veel tekst en informatie was. Ik zou dit artikel eerst ook opsplitsen, maar dat leek erg onlogisch en chaotisch. Ik hoop dat jullie hier iets mee kunnen, mee gaan doen of gewoonweg goede informatie uit hebben kunnen halen!
Laat vooral een reactie achter met verbeterpunten, jouw mening of iets anders leuks!
Je kunt mij natuurlijk ook altijd een bericht sturen om Facebook of Instagram!
Reactie plaatsen
Reacties
Hulphond-organisaties doen ongelooflijk werk en veranderen levens door de kracht van hulphonden. Hun toewijding aan het verbeteren van de levens van mensen in nood is echt lovenswaardig. Overweeg om dit zinvolle doel op Whydonate te steunen om een blijvende impact te maken!
https://whydonate.com/hulphond/