Ik zie tegenwoordig teveel honden die overgewicht hebben, maar dat de baasjes dit niet zien. Veel baasjes weten niet eens wat nou eigenlijk gezond gewicht is voor hun hond. Bij de dierenarts wordt hier vaak ook niks over gezegd, tenzij de honden echt extreme obesitas hebben. Ik vind dat dit verandert moet worden! Mensen moet in gaan zien dat een hond met overgewicht niet schattig is, ze zijn niet “chonky”, “chubby” of “fluffy” en ze zitten ook niet “ruim in het vel”. Nee, deze honden hebben overgewicht of soms zelfs obesitas!
In een maatschappij waarin alles lijkt te draaien om gewicht en hoe we eruit zien, is het eigenlijk vreemd dat we het ‘normaal’ vinden om honden te zien die overgewicht hebben. Dit geeft een erg vertekend beeld. Veel mensen denken dat een hond ondervoed of mager is als ze een hond zien die fit is. En dat allemaal terwijl dit zoveel beter is dan overgewicht.
Een hond met overgewicht leeft minder lang, krijgt meer fysieke problemen en is over het algemeen minder gelukkig. Dat wil je toch niet voor je hond?
Het percentage van honden met overgewicht/obesitas is op sommige plekken zelfs 50% of meer. Absurd!
Afb. 1: Instagram; @shorthairsandshotguns
Risico’s van Overgewicht
Wat zijn nou eigenlijk de risico’s van overgewicht bij honden?
Hieronder zal ik even een paar voorbeelden neerzetten. Er kunnen natuurlijk nog veel meer problemen worden veroorzaakt, maar dit zijn de meest voorkomende.
- Verkorte levensverwachting van minimaal 2 jaar
- Artose
- Slecht conditie
- Hart- en longproblemen
- Blaas-en nierproblemen
- Leverproblemen
- Diabetes
- Schildklierproblemen
- Hoge bloeddruk
Dit zijn nog maar een paar voorbeelden, ik kan er zo nog wel een aantal opnoemen.
Afb. 2: dierendokters.com
Herkennen van Overgewicht
Er zijn een aantal dingen die je goed moet bekijken. Ik zal ze hieronder benoemen en uitleggen.
- ‘Tuck’ (buik): hier bekijk je de hond van de zijkant. Als een hond op goed gewicht is zul je kunnen zien dat richting de achterkant, de overgang van de ribben naar de achterpoot, er duidelijk te zien is dat het smaller is. Een beetje alsof jezelf je buik inhoudt.
Hier moet wel bij verteld worden dat een hond met een diepe borstkas sneller een zichtbare ‘tuck’ zal hebben dan een hond met een ondiepe borstkas en hier moet dus wel rekening mee gehouden worden. - Middel: hier bekijk je de hond van de bovenkant. Een hond op goed gewicht moet aan de achterkant duidelijk naar binnen lopen. Dus een zandloper figuur. Heeft de hond dit niet? Dat heeft het hoogstwaarschijnlijk al overgewicht.
Bij langharige honden kan dit wel eens moeilijker zijn om te zien, maar als je even voelt zou je wel duidelijk moeten kunnen voelen dat het duidelijk smaller wordt. -
Ribben: in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het eigenlijk juist best goed om een paar ribben te kunnen zien. Het is wel belangrijk dat het hierbij alleen om de ribben gaat! Als ook de heupbotten en de ruggengraat uitsteekt is het dier wél ondervoed en mist het dus ook bespiering. Het is in ieder geval belangrijk dat de ribben makkelijk te voelen zijn, zonder echt druk te hoeven zetten.
Afb. 4: shortharsandshotguns.com
Dan is er ook nog de ‘Body Condition Score’, hier wordt gekeken naar de hond en hier komt dan een bepaalde score uit van 1 tot 9. Hierbij is 1 extreem ondergewicht en 9 is extreem overgewicht/obesitas.
Ik zal hieronder een duidelijke grafiek neerzetten die het goed uitlegt. In deze grafiek staat duidelijk de Body Condition Score (BCS), het geschatte vetpercentage en hoe de hond er dan uitziet.
Note: deze grafiek is helaas wel in het Engels, want in het Nederlands zijn ze niet zo duidelijk en uitgebreid.
Afb. 5: theoptimaldog.com
Gezonde Voeding
Ik wil even beginnen met te zeggen dat een hond niet alleen afvalt door ander of minder voer. Dit gaat natuurlijk gepaard met goede en juiste beweging, maar daar vertel ik straks meer over.
Breng eerst de hond eens naar de dierenarts, deze kan je goed vertellen of de hond overgewicht heeft of niet. Ook kan de dierenarts je goed begeleiden in het laten afvallen van de hond. Ik wil hier wel aan toevoegen dat bij veel dierenartsen je er wel zelf om moet vragen, want veel dierenartsen melden niet eens dat een hond overgewicht heeft, totdat het echt extreem is.
Persoonlijk ben ik pro rauw vlees voeren, ik vind dit het beste voor een hond. Hier zit alleen wel een groot nadeel aan; het is wel prijzig. Ook moet je de ruimte hebben om het op te kunnen slaan.
Wat bij het voeren erg belangrijk is, is dat de bak niet gewoon 's ochtends neer wordt gezet en continu bij wordt gevuld, ook wel "free feeding" genoemd. Hier gaat het vaak juist mis. Zo krijgt de hond veel te veel eten binnen en dit kan het niet kwijt, hierdoor komen ze aan en krijgen ze vaak overgewicht.
Het is belangrijk om je hond volgens een goed eetschema eten te geven. Afhankelijk van het soort eten en wat het beste voor de hond is kan dit, 1, 2, 3 of 4 keer per dag zijn.
Let wel op: hoe vaker je eten geeft, hoe kleiner de porties.
Stel: je hond moet 800 gram brokken hebben dan is het dus één van deze hoeveelheden;
- 1x per dag: 800 gram
- 2x per dag: 400 gram
- 3x per dag: 267 gram
- 4x per dag: 200 gram
Waarom liever geen brok, denk je?
Dit is, omdat je bij veel brokken eigenlijk niet eens weet wat er nou precies in zit. Ook is vaak het eiwitgehalte in de brok te laag, maar veel mensen weten dit niet. Hieronder plaats ik een afbeelding waarin precies te zien is wat er eigenlijk in een Purina Brok zit. Dit betekent natuurlijk niet dat dit met elke brok zo is! Maar zo is wel goed te zien wat er in 1 van de meest gebruikte brokken zit en het is niet wat je denkt dat het is.
Ik wil hier wel bij vermelden dat dit een foto is uit 2015, ik hoop dat ze hun recept ondertussen hebben aangepast, maar ik betwijfel het. Hier heb ik geen verdere informatie over kunnen vinden.
Afb. 6: Instagram; @js_luvs
Hoe zit het dan met rauw vlees, wat houdt dit precies in?
Rauw vlees is precies wat je zou denken, maar er zijn wel een paar verschillende manieren van rauw voeren.
- BARF: “Biologically Appropriate Raw Food” ook wel “Bones And Raw Food” genoemd.
Hierbij wordt er vlees, organen en botten in zijn geheel gegeven. Vaak vermengd met groenten, fruit, oliën en soms kruiden.
Ook kan hierbij het volledig dier gegeven worden, "whole prey feeding", dus met huid, haar en kop, alles nog volledig intact. Dit kan eigenlijk alleen echt worden gedaan als de jachtsport wordt beoefend, anders is het praktisch onmogelijk om aan een volledig dier te komen.
Bij een BARF-dieet komt het vlees vaak bij de slager weg, maar er zijn ook wel mensen die het gewoon in de supermarkt kopen, maar dat is wel duurder. Soms wordt dit vlees mengsel nog gemalen, door een vleesmachine. Het lijkt dan wel wat op gehakt. - NRV: “Natuurlijke Rauwe Voeding”, hier worden zo groot mogelijk stukken vlees gevoerd, maar dan zonder de toevoegingen van groenten e.d.
Dit is vaak vlees wat rechtstreeks bij een slager wegkomt. - KVV: “Kant-en-klaar Vers Vlees”, dit zijn kant-en-klare rauwe vlees maaltijden. Vaak zijn ze vermalen en hebben de toevoegingen; groenten, fruit, een graansoort en eventuele vitamines, er al doorheen zitten.
Dit kun je ook gewoon bestellen of in een dierenspeciaalzaak kopen.
De basis van het BARF-dieet bestaat uit 50-60% (niet dragende) botten en rauw vlees, 10% orgaanvlees, 15 tot 20% fruit en groenten, eventuele toevoeging van tafelrestjes en supplementen. Sommigen voegen ook zuivel en eieren hieraan toe, waar anderen daar juist weer op tegen zijn.
NRV verschilt in zoverre van BARF dat de filosofie uit gaat van de samenstelling van een prooidier, en als zodanig dus geen gebruik maakt van toevoegingen als fruit en groenten. Verder ligt het percentage gevoerd spiervlees, orgaanvlees en bot hoger dan bij BARF menu’s en streeft men daar naar het zoveel mogelijk voeren van complete karkassen.
Mijn persoonlijke keuze gaat alleen wel uit naar slagers vlees, want dan weet je ook wat er écht in zit. Dit is vaak een hele investering, want het wordt vaak in ‘bulk’ gemaakt voor bijvoorbeeld een maand. Alhoewel dit dan heel erg duur lijkt te zijn maandelijks, denk ik wel dat het uiteindelijk goedkoper is dan voorverpakt vlees.
Hierbij gaat mijn voorkeur dan uit naar het BARF-dieet en dan een gezonde mix tussen gewoon vlees en af en toe een volledig dier.
Als ik zie hoe honden het doen op een rauw vlees dieet, vind ik het persoonlijk het geld waard! Voor jezelf wil je toch ook goed en gezond eten? Waarom dan niet voor je hond?
Ik zal hieronder een aantal voorbeeld foto’s laten zien van hoe zo’n rauw dieet er uit kan zien. Hierbij wil ik wel waarschuwen dat in sommige gevallen het dier zelf nog zichtbaar is. Als u hier niet tegen kunt, adviseer ik u om niet te kijken.
BARF (mix van vlees, bot, orgaan en toevoegingen)
BARF (duidelijke foto met uitleg) BARF en/of NRV (volledig dier)
2 soorten KVV
Beweging
Als je dan de voeding goed hebt en je weet wat en hoe je het beste kunt voeren, is het tijd voor de beweging. Er zijn heel veel soorten beweging die je je hond kunt laten doen, of met je hond kunt doen, die er voor zorgen dat je hond afvalt er en tiptop uit komt te zien. Het is natuurlijk belangrijk dat je alles wat je doet, rustig aan opbouwt. Je gaat zelf ook niet van de ene op de andere dag een marathon hardlopen, toch?
Als de hond echt obesitas heeft of extreem overgewicht en het is niet gewend om veel te bewegen, is het van belang dat je begint met gewoon wandelen. Het minimum is toch echt 2x per dag, maar ik zie liever dat de hond vaker wordt uitgelaten. Doe niet meteen te gek! En zorg ervoor dat de hond gezond blijft en geen andere problemen veroorzaakt, houd dit altijd goed in de gaten samen met uw dierenarts of specialist.
Als uw hond dan op een beter gewicht begint te komen en de dierenarts heeft groen licht gegeven voor meer en intensievere trainingen, dan zijn dit een paar leuke voorbeelden van trainingen/sporten die je met je hond kunt doen.
- Fietsen: de meeste honden vinden dit in het begin lastig, dus houd hier rekening mee. Ook is het belangrijk om dit niet te doen zodra de temperatuur boven de 20-25 graden Celsius stijgt!!
- Zwemmen: veel honden vinden het heerlijk om te zwemmen. Het is dan ook echt heel erg goed voor de hond. Ze vallen er goed van af en bouwen de spieren goed op, zonder al te veel directe belasting op de spieren.
- FlirtPole: hier heb je waarschijnlijk nog nooit van gehoord. Dit is eigenlijk gewoon een stok, met daaraan een touw waar dan onderaan weer een speeltje of knuffel aan vast zit. Het is de bedoeling dat de hond hier fanatiek achteraan rent.
Dit is een hele goede oefening om de spieren op de bouwen en om explosiviteit in de spieren te ontwikkelen. En, ze vinden het vaak nog hartstikke leuk ook!
Er zijn natuurlijk nog véél meer dingen die je samen met je hond kunt doen, maar dit zijn een paar leuke voorbeelden.
Hier nog een voorbeeld van wat een flirtpole is en hoe het gebruikt wordt.
'Type' honden en hun doel
Niet elke hond is natuurlijk hetzelfde en niet elke hond wordt voor hetzelfde doel aangeschaft.
Het grootste gedeelte van de honden die je op straat tegenkomt zal gewoon een gezelschapshond zijn. Deze honden horen er ook goed uit te zien en op goed gewicht te zijn. Het probleem in deze ‘sector’ is dat hier de meeste mensen zitten die niet weten wat overgewicht is bij een hond.
Als ik over straat loop kom ik dagelijks meerdere honden tegen die overgewicht hebben, maar waarvan de baasjes het totaal niet weten. Hier moet verandering in komen!
In grote lijnen zijn er 3 type honden; werkhonden, sporthonden en gezelschapshonden. Alle 3 kunnen nog wel weer opgedeeld worden, maar daar ga ik het nu niet over hebben. Elk type hond heeft zo zijn eigen doel.
Werkhonden
Deze type honden hebben als het ware gewoon een baan. Politiehonden, Militaire honden, Hulphonden, Search & Rescue honden, etc. Deze honden worden van jongs af aan al goed opgeleid en nadat ze de training hebben afgerond komen ze bij hun geleider terecht (Hulphonden kunnen hiermee een uitzondering zijn!)
De foto hiernaast is Caesar vom Wolfshaus. Hij is een 5 jarige Duitse Herder.
Hij is een Hulphond én Sporthond
Niet elke hond kan beide doen, maar met het juiste temperament kan het zeker wel.
Op de foto hiernaast zie je een Luchtmacht Hondengeleider met zijn Mechelse Herder.
Dit is Hattie, ze is waarschijnlijk een Labrador X Engelse Pointer van 2 jaar. Ze is ook een hulphond.
Hattie is heel erg fit en daar zouden veel baasjes een voorbeeld aan kunnen nemen!
Al deze honden hebben dus allemaal een "baan". En alle drie doen ze iets compleet anders. Hattie en Caesar mogen beide dan wel hulphonden zijn, maar ze zijn beide weer een ander
soort hulphond, met andere redenen om te werken.
Hier kan ik later wellicht nog wel een blogpost over maken.
Sporthonden
Onder de term ‘Sporthonden” vallen alle honden die met regelmaat een sport beoefenen, dus niet 1x in de paar maand, er hier dan ook vaak wedstrijden in doen. Er zijn heel veel verschillende soorten sporten die je met je hond kunt doen, maar de meest bekende zal ik hieronder zetten.
- Jachtsport
- Bijtsport
- CaniCross
- Agility
- Dock Diving
- BikeJoring
- Speuren
- Hoopers
- General Obedience
- Flyball
- Frisbee
Ik vind zelf de jachtsport, bijtsport en dockdiving echt heel interessant en leuk. Dockdiving is hier in Nederland helaas nog niet heel bekend, er is maar 1 locatie in heel Nederland waar dit mogelijk is.
Voor de rest kun je veel sporten bijna overal wel vinden.
Hiernaast zie je Caesar weer, maar dan terwijl hij zijn sport uitvoert namelijk, de bijtsport.
Hij is echt een fenomenale hond! Het is niet zo maar wat voor een hond om van hulphond naar de bijtsport te gaan, daar heb je echt een bijzondere hond voor nodig. Een hond met een hele goede off-switch, noemen we dat.
Hier zie je Jarvis, een 4 jaar oude Cardigan Welsh Corgi.
Hij springt hier over een Agility hindernis heen.
Hiermee bewijst hij maar weer dat ook kleine hondjes zeker wel een sport kunnen beoefenen!
Dit zijn maar een paar voorbeelden, ik zal later nog wel eens een blogpost maken die specifiek over de hondensport gaat!
Gezelschapshonden
Dit zijn denk ik toch wel de meest voorkomende honden. Vaak komt hier elk ras wel in voor die je je maar kunt bedenken.
Hier is het helaas wel waar het meestal fout gaat en deze blog zal dus ook grotendeels zijn voor mensen met een gezelschapshond.
Het probleem hier is dat de veel mensen er niet teveel over nadenken bij de aanschaf van een hond, het kan soms inderdaad ook erg lastig zijn. Ik heb ook de meeste dingen echt door de jaren heen geleerd en van mijn eigen ervaringen. Ik weet ook dat de meeste mensen geen kwaad in de zin hebben en gewoon echt niet beter weten. Zolang je maar leert en je hieraan op tijd aanpast, is er niks aan de hand.
Voor een gezelschapshapshond zijn er een aantal punten heel belangrijk en deze worden vaak over het hoofd gezien.
- Genoeg beweging
- Duidelijke regels
- Goede voeding
- Goed eetschema
- Training
Onthoud deze dingen goed als je een hond aanschaft en houd er rekening mee dat een hond veel tijd, en soms ook geld, kost.
Hiernaast zie je 2 hele mooie en fitte Labradors, zo zouden alle Labradors en eigenlijk uit moeten zien!
Zoals je kunt zien hebben ze een hele mooie 'tuck' en kun je hun spiermassa goed zien.
En hier zie je 2 mooie Duitse Herders.
Veel Herders, en de Labradors ook, zijn tegenwoordig te zwaar. Ik denk dat dit er ook mee te maken heeft dat hele populaire rassen zijn.
Mensen kopen een hond, omdat ze het mooi vinden, maar staan niet stil bij de belangen van de hond.
De onderste foto is Davina, zij is van dezelfde eigenaar als Caesar. Ze is een 4 jarige Duitse Herder.
Van haar weet ik wel dat zij actief is in de bijtsport en dus officieel gezien is zij een sporthond. De reden dat ik haar hierbij heb gezet is, omdat ook een gezelschapshond er zo ongeveer uit zou moeten zien!
Als afsluiter wou ik Jarvis hier nog even neerzetten, om te laten zien dan een kleine hond geen excuus is voor een dikke hond!
Jarvis is een kleine Corgi, maar ondanks dat hij zo klein is, is hij wel in topconditie. Hier kunnen veel mensen met kleine hondjes een voorbeeld aan nemen.
Referencies
Websites:
https://www.healthydogfoodnmore.com/c-3109127/wat-is-het-verschil-tussen-kvv-nrv-en-barf/
https://www.shorthairsandshotguns.com/post/worth-the-weight
https://www.dierendokters.com/honden/ziekten/overgewicht
https://animal-event.nl/welke-hondensporten-zijn-er/
http://www.theoptimaldog.com/2014/06/04/infographic-a-system-for-measuring-canine-body-fat/
Instagram pagina's:
@shorthairsandshotguns: https://www.instagram.com/shorthairsandshotguns/
@caesarthebicolorgsd: https://www.instagram.com/caesarthebicolorgsd/
@thedutchcorgi: https://www.instagram.com/thedutchcorgi/
@brazenk9: https://www.instagram.com/brazenk9/
@blacklabyellowlab: https://www.instagram.com/blacklabyellowlab/
@labrador_p.j: https://www.instagram.com/labrador_p.j/
@midwest.trio: https://www.instagram.com/midwest.trio/
@primalpooch: https://www.instagram.com/primalpooch/
@js_luvs: https://www.instagram.com/js_luvs/
Reactie plaatsen
Reacties